ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1920 ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ  ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕΒΡ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ.

Η συνθήκη όριζε τα εξής σε σχέση με την Ελλάδα

Η Βόρεια Ήπειρος ενσωματώθηκε στο ιδρυόμενο εκείνη την περίοδο Αλβανικό κράτος και τα Δωδεκάνησα δόθηκαν στην Ιταλία εκτός της Ρόδου και του Καστελόριζου τα οποία θα παραδίδονταν στην Ελλάδα μόνο αν η Βρετανία έδινε και την Κύπρο.
Επίσης, παραχωρήθηκαν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος καθώς και η Θράκη αφού η Βουλγαρία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα πάνω σε αυτήν. Πρωθυπουργός τότε ήταν ο Ελ. Βενιζέλος  με όραμα να γίνει η Ελλάδα ''ΤΩΝ 2 ΗΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 5 ΘΑΛΑΣΣΩΝ". Η συνθήκη ήταν θρίαμβος για την ελληνική διπλωματία που δεν καλυπτόταν όπως αποδείχθηκε από συμμαχικές εγγυήσεις και δεν έπειθε για την αποτελεσματικότητας της.
Όσα είχε κερδίσει η Ελλάδα έπρεπε να τα κατοχυρώσει πλέον στο πεδίο μάχης αντιμετωπίζοντας τον ισχυρό αντίπαλο Κεμάλ. Εχθρικό ήταν και το κλίμα με την Ιταλία οι οποίοι ήταν αρνητικοί σε σχέση με τα Ελληνικά δίκαια στα μικρασιατικά παράλια και ας είχαν υπογράψει υπέρ. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και οι ''σύμμαχοι'' μας αποδείχθηκαν σύμμαχοι του Κεμάλ.
Το 1920 ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές  με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε σοβαρή πολιτική κρίση ακολουθώντας την κρίση του 1922 και την Μικρασιατική καταστροφή.




 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη