ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ

Ο "ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΣΑΣ" ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΙΒΩΝ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ.




Πιστεύω όλοι έχουμε αναρωτηθεί τι είναι αυτό το περιβόητο μαύρο κουτί των αεροπλάνων, ποια η χρησιμότητα του και αν όντως είναι μαύρο! Το μαύρο κουτί είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λύνει κάθε είδους μυστήριο γύρω από τις συντριβές των αεροπλάνων αλλά και κάθε λογής προβλήματος που πιθανόν να προκύψει.

Το μαύρο κουτί καταρχήν δεν είναι μαύρο! Είναι πορτοκαλί φωσφοριζέ για να γίνεται ο εντοπισμός του ευκολότερα σε συντρίμμια, σε δύσβατα μέρη ακόμα και στον βυθό της θάλασσας. Είναι κατασκευασμένο από τα πιο ανθεκτικά και πυρίμαχα υλικά όπως ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο.
Ουσιαστικά δεν είναι μια συσκευή αλλά δυο. Το μεν "cockpit voice recorder" (CVR) και το "flight data recorder" (FDR). Το πρώτο είναι καταγραφέας ήχου που ηχογραφεί τις συνομιλίες μεταξύ των πιλότων με τον πύργο ελέγχου αλλά και ότι λέγεται μέσα στο πιλοτήριο με μνήμη 2 ωρών. H συσκευή έχει και την επιλογή ERASE (διαγραφή). Το δεύτερο είναι μια συσκευή σχεδιασμένη να καταγράφει πλήθος παραμέτρων σχετικά με την κατάσταση του αεροπλάνου αλλά και την πτήση όπως το υψόμετρο, την θέση των πτερυγίων μηχανικά δεδομένα κ.α
Τέλος έχει την δυνατότητα να εκπέμπει σήμα για 30 ημέρες ακόμα και αν βρίσκεται στα βάθη των ωκεανών. Τοποθετείται στο πίσω μέρος των αεροσκαφών έτσι ώστε οι πιθανότητες καταστροφής του να μειωθούν.














 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη