ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ

ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ? ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ?ΤΟ ΟΤΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΕΠΟΥΣΑ?ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΚΛΑΜΠ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 17?

Η κρίση αξιών είναι κάτι πιο βαθύ από τα παραπάνω. Είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα τις εποχής που μαστίζει και δυστυχώς είναι η αρχή του τέλους.

Κάποτε τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους ανέμελα, δεν ενδιαφέρονταν για SWAG καταστάσεις, HASHTAGS ΚΑΙ YOLO, δεν έβγαζαν φιλτραρισμένες φωτογραφίες selfies για να δείξουν ότι περνάνε σίγουρα τέλεια (γιατί το να το λες μόνο δεν αρκεί! Πρέπει να έχεις και ντοκουμέντα!!), δεν ήθελαν να πηγαίνουν για καφέ και για ποτό στα πιο γνωστά μαγαζιά της Αθήνας. Ενδιαφέρονταν για τα παιδικά που έχει η τηλεόραση, για τα ποκεμον, για το κοριτσάκι που είναι πολύ όμορφο και ντρέπονται να της μιλήσουν, για το πόσα παγωτά έφαγαν και πως θα χωριστούν οι ομάδες στη γειτονιά και ποιος θα μπει τέρμα!! Αγχώνονταν για το αν θα μπουν τιμωρία που άργησαν 5 λεπτά το απόγευμα και στεναχωριούνταν που δεν θα πάρουν καινούρια τσάντα την νέα σχολική χρονιά.
Πλέον φυσικά τα άγχη είναι πολύ διαφορετικά και πιο έντονα από τότε. Ποιος μπορεί να αντέξει τα 10 μόνο like σε ένα στάτους και τα απειροελάχιστα like σε μια φωτογραφία που και κάποιος άσχετος θα καταλάβαινε πως είναι τέλεια! Φυσικά κανένας από αυτούς δεν έχει συνειδητοποιήσει πως το ότι είσαι famous στο διαδίκτυο δεν σημαίνει πως είσαι αρεστός και στην πραγματικότητα. Ειδικά οι τύπισσες με το λεγόμενο duck face, οι τύποι που προβάλλουν τους κοιλιακούς τους και οι τύποι που κάθε 5 λεπτά αναρτούν κάποια φωτογραφία και ή κάποιο στάτους σχετικά με το τι κάνουν.
Κρίση αξιών είναι τα παιδιά που από το δημοτικό έχουν κινητά και i-pad. Που δεν ξέρουν να σέβονται τον συνάνθρωπο τους και το λεξιλόγιο τους περιορίζεται σε ανορθόγραφες βρισιές (λέγοντας ανορθόγραφες εννοούμε εκτός των ελληνοποιημένων αγγλικών, τα ρήματα με ο, καταργώντας τα ει-οι-αι-η-υ)υποστηρίζοντας την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ γιατί...α δεν υπάρχει γιατί! Κορίτσια αφαιρούν από όπου μπορούν όσα περισσότερα ρούχα προβάλλοντας την σεξουαλικότητα τους πριν καν αναπτυχθούν πλήρως τα γεννητικά τους όργανα και φυσικά το ότι έρχονται σε σεξουαλική επαφή από τα 12 είναι αυτονόητο (και κυρίως με πολύ μεγαλύτερους τους). Θεωρούν μαγκιά τον μπάφο και τα ποτά και δεν γίνεται μια κοπέλα που σέβεται τον εαυτό της να μην έχει τουλάχιστον ένα piercing  στη γλώσσα και να μην έχει φωτογραφίες στις σελίδες της κοινωνικής δικτύωσης δείχνοντας τα πλούσια ελέη που η φύση την προίκισε από τα 10.
Δεν θα παραλείψω να αναφέρω πως οι λέξεις αγάπη- φιλία- ήθος έχουν χάσει κάθε σοβαρότητα και κάθε αξία αφού οι περισσότεροι νέοι τα χρησιμοποιούν ως μέσο για να κερδίσουν κάτι ή για να νιώσουν οι ίδιοι σημαντικοί καλύπτοντας κάποιο πιθανό κενό. Η γενιά αυτή θυσιάζει κάθε ηθικό φραγμό στον βωμό της famous-ιας αδιαφορεί για το τι νιώθει ο διπλανός, δεν έχει γνώσεις και παιδεία κι αυτό φαίνεται από το πως συμπεριφέρονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε διαφορετικούς με κάθε τρόπο (παχύσαρκους, παιδιά με σύνδρομο DOWN κτλπ). Ότι δεν ταιριάζει στα στάνταρτ της εποχής απομονώνεται και στοχοποιείται. 
 Ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα για το έτος 2012, ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο (74,1% φτωχές οικογένειες)



Τέλος, το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι πως κανένας δεν ευαισθητοποιείται σε σχέση με τους πολέμους που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη που ονομάζουμε ΓΗ. Γενικότερα παρατηρείται πως ότι είναι μακρυά από εμάς, ότι δεν έχουμε άμεση επαφή ή δεν μας εμπλέκει, αυτομάτως δεν μας αφορά. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα άρα ας ποστάρουμε μια selfie από τις διακοπές μας στην Μύκονο. όχι ότι είναι κακό να πηγαίνεις τις διακοπές σου και να το δείχνεις, ειδικά όταν αυτά τα χρήματα τα δούλεψες με κόπο και μόχθο, αλλά έχεις κάνει κάτι για τα παιδάκια που δεν έχουν ούτε μια φρατζόλα ψωμί να φάνε? Που δεν έχουν καν σπίτι και δεν θα μπορέσουν να πάνε στο σχολείο? Που έρχεται χειμώνας και δεν θα έχουν ούτε ηλεκτρικό ούτε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους?

















Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη