ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



Σαν σήμερα δημοσιεύθηκε στις  21 Οκτωβρίου του 1825 η κριτική του ποιήματος Ύμνος εις την  Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού στην  Γενική Εφημερίς της Ελλάδος από τον  Σπυρίδωνα Τρικούπη. 




Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1978 στη Ζάκυνθο, και σπούδασε Νομική στην Ιταλία το 1808 επάγγελμα που δεν άσκησε ποτέ. Οι πρώτοι του στίχοι ήταν γραμμένοι στην Ιταλική γλώσσα και γνώρισε πολλούς διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους  και εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.


Το πρώτο του ολοκληρωμένο ποίημα ήταν ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν το 1823 απόσπασμα το οποίο καθιερώθηκε ως ο Εθνικός μας Ύμνος από το 1865. Το συνέθεσε στην Ζάκυνθο και δημοσιεύθηκε στο Μεσολόγγι έναν χρόνο αργότερα. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο σε λαϊκά μοτίβα για τετράφωνη ανδρική χορωδία. Το ποίημα αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν οι πρώτες 24 στροφές. Οι δύο πρώτες ανακρούονται και συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της σημαία, κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του, αποδίδονται ορθίως τιμές στρατιωτικού χαιρετισμού "εν ακινησία".




Ο Δ. Σολωμός εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα το 1828 όπου και απεβίωσε στις 9 Φεβρουαρίου το 1857 ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στην γενέτειρα του Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν σε ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου.
























Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη