2014:Ο ΝΕΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Αποχωρούν μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες για λόγους ασφαλείας από το Ιράκ μετά το χτύπημα των εξτρεμιστών στο μεγαλύτερο διυλιστήριο στην πόλη Μπαϊτζί.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εθελοντές που πολεμούν σε "διακεκαυμένες ζώνες πυρός" στο πλευρό των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και κατά των εξεγερμένων σουνιτών ανταρτών, θα λαμβάνουν μηνιαίο επιμίσθιο ύψους 750.000 ιρακινών δηναρίων (472 ευρώ).Η συνεχιζόμενη προέλαση των σουνιτών ανταρτών έχει προκαλέσει προβλήματα στις δυνάμεις ασφαλείας καθώς πολλοί ιρακινοί στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων κατέλαβαν τζιχαντιστές οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα του ΑΛ ΜΑΘΟΥΝΑ σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών της Αμερικής αποκλείοντας ωστόσο την παραγωγή λειτουργικών χημικών όπλων. Όπως αναφέρει η CIA το εργοστάσιο λειτουργούσε την εποχή του Σανταμ Χουσειν και παρήγαγε αέριο μουστάρδας και άλλα χημικά αέρια. Παρόλα αυτά, το συγκρότημα αυτό έκλεισε μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, όταν αποφάσεις του ΟΗΕ απαγόρευσαν στο Ιράκ οποιαδήποτε παραγωγή χημικών όπλων. 
Η Βαγδάτη ζήτησε επισήμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίων των τζιχαντιστών με βάση την συμφωνία ασφάλειας που έχουν μεταξύ τους χωρίς να έχουν λάβει προς το παρόν απάντηση ωστόσο τα ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί πως ο Ομπάμα δεν θέλει την άμεση επιδρομή καθώς ο στόχος δύσκολα εντοπίζεται από τα αεροπλάνα.

Η Τουρκία καλεί τους πολίτες της που βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν την χώρα με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, επικαλούμενη την πιθανότητα να γίνει μια μάχη για την Βαγδάτη και επισημαίνοντας ότι "αρνητική προπαγάνδα" έχει διαδοθεί εναντίον της στον νότο της χώρας αυτής, ο οποίος κατοικείται κυρίως από σιίτες
 Η κρίση ασφάλειας στο Ιράκ συνεχίζει να μεγαλώνει και έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο στο οποιο οι πολίτες μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο










Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη